Johan On Svingi "Des"
s. 5.8.2013
Lonkat A/A
Kyynärät 0/0
Polvet 0/0
Silmät terveet 9/13
Olkanivelet OK
Selkä VA0 (normaali) / LTV0 (normaali)
Hammaspuutoksia, normaali purenta
Om. Tiiu Toijala, Kouvola

Des KoiraNetissä
Des on nyt 5- vuotias. Se on erittäin itsevarma, vahva, iloinen, vilkas, hyvähermoinen ja tasapainoinen narttu. Des on sosiaalinen koirille ja ihmisille. Viisain koira mikä minulla on koskaan ollut. Rakastaa Jenga-äitinsä ja Milka- mummonsa tavoin juoksemista ja repimisleikkejä yli kaiken. Kotona helppo ja sopeutuu ja rauhoittuu reissatessakin paikkaan kuin paikkaan. Des on 100% alustavarma, ja kropanhallinnaltaan luonnollisesti taitava. Kesällä sen lempparipuuhaa itsekseen on juosta täysiä laiturin päähän ja hypätä, ja kiivetä haastavia metalliportaita pitkin takaisin rantaan uimisen sijaan. Ääniin Des ei ole reagoinut koskaan. Des on lentänyt pitkät lennot kanssani rapakon taakse ilman ongelmia, ja oli reissukaverinakin äärettömän helppo ja itsevarma.

Dessin kanssa harrastetaan agilitya, tokoa treenattu kotona ja häiriössä mutta ei ole kisattu. Lampailla se on käynyt muutaman kerran nuorempana, mutta ei ole varsinaisesti koskaan paimentanut.

Harrastuskoirana Des on ollut helppo, vauhti on tullut vasta taitojen lisääntyessä, toisin kuin emänsä Jenga joka ensin menee täysillä, ja sitten vasta tulee kaikki muu. Tänä päivänä vauhtia kyllä riittää! Ainoa miinus nuorempana oli apupalkkaaja ja lelu- Des otti siitä häiriötä ja hidastui kun yritti palkalle vähän väliä. Aikustuttuaan tätä ongelmaa ei enää ole, en opettanut asiaa sen kummemmin. Silmänkäyttö ei ole ollut meille kuitenkaan koskaan ongelma, kuollut lelu palkkana on toiminut vallan hyvin ja sille on menty suoraan ja täysillä. Des on pikkupennusta asti tiedostanut kaikki neljä jalkaansa ja käyttänyt kroppaansa hyvin. Des on ahne, sen saa ruuallakin nousemaan kivasti treenatessa. Moottoria riittää, Des kestää toistomääriä ja palautetta hyvin, ei ole herkkä treenatessa (eikä arjessakaan). Palkattomuudesta Des nousee ja yrittää enemmän (toko). Siitä huolimatta että Des on vilkas, ja vire nousee helpostikin se keskittyy hyvin eikä ole koskaan äännellyt töitä tehdessään.

Des on ollut terve. Sillä on hammaspuutoksia väliposkihampaissa, jonka vuoksi pitkään mietin käyttääkö sitä jalostukseen vai ei. Sen hermorakenne, moottori, sosiaalisuus, rakenne ja toive saada oma- pieni Des saivat ajatukseni kuitenkin muuttumaan. Des käy harvoin fyssarilla, eikä ole jumissa helposti.

Heikkouksia: Dessin vahvuus ja itsenäisyys, ja halu edetä ovat tuoneet haasteita käännöksiin agilityssa. Kroppa taipuu kyllä, ja jarruttaessaan se pystyy ”pennin päällä”- käännöksiin, mutta malttia ja esteistä luopumista meidän tulee treenata jatkuvasti. Toisaalta hän ei kysele, ja vauhti pysyy kyllä päällä.. Des on väistänyt elämässään yhtä asiaa; pölynimuria. Se ei mene paniikkiin eikä pakoon, mutta mulkoilee imuria pahana ja haluaa vaihtaa huonetta, vaikka kävellen imurin yli. Robotti-imuri on hänen mielestään hyvä tyyppi :D

Des on 51cm korkea, painaa n. 16kg.